fbpx
Search

ТРИХОЛОГИЯ, ТРИХО КАМЕРА И ТРИХО СКРИЙНИНГ

Какво всъщност е трихологична камера или трихо камера?

Чудили ли сте се някога какъв е техническият термин за всичко, свързано с косата?

Правилният термин е трихологичен. Произлиза от гръцкото ϑρίξ τριχός (thríks trikhós), или „коса, косъм“, а науката, която изучава структурата и всякакви патологии на косата и косъма, се нарича трихология. Тя е част от дерматологията и е много полезна за предоставяне на информация относно здравето на скалпа. Думата трихологичен не се използва широко в ежедневието, по-често се използва терминът дерматологичен, който веднага свързваме с кожата. Трихологичен остава по-специална дума, запазена за експерти.
А сега да разгледаме и да се запознаем с един изключително полезен инструмент, използван за диагностика на проблеми, свързани със скалпа и косъма.

Какво всъщност е трихологична камера или трихо камера? Наистина ли е полезна?

“Трихологичната камера”, така често дефинирана, е високотехнологичен инструмент, който ви позволява да разглеждате и правите снимки с много висока разделителна способност на косата и кожата. Позволява ви да заснемате изображения с много голямо увеличение и да видите неща, иначе невъзможни да се видят с просто око. Тя ни помага да установим с точност естеството на проблема и въз основа на това, да вземем правилното решение за неговото третиране. Нека разгледаме различните стъпки.

Предварителен анализ

Преди да започнете каквото и да е специфично третиране на косата и скалпа, е препоръчително да направите трихологичен анализ, за ​​да проверите състоянието на косата и здравето на скалпа.
Kemon Academy Bulgaria предлага на клиентите безплатен анализ с трихо камера.
Благодарение на тази необходима предварителна проверка е възможно да се идентифицират различните аномалии на косата и кожата, за да може да се подбере максимално персонализирано лечение. Възможно е също така, след като лечението е започнало, да се проверят реалните ползи от него, за да стане ясна неговата ефективност. Инструментът, приет в нашия салон, Actyva Trico App не изисква фиксиран компютър, той работи безжично, така че изображенията да бъдат незабавно видими за клиента от таблет, удобно разположен на работното място.

Кои са най-честите аномалии, които откриваме с помощта на трихо камерата?

Все по-чести са случаите на жени (но и мъже), страдащи от повече или по-малко сериозни проблеми с косата. Данните, събрани от специализирани сайтове, показват как непрекъснато нараства броят на хората, които се сблъскват с различни трихологични разстройства. Когато пристигнете в салон от определен тип, се очаква фризьорите, които ще ви посрещнат, да са готови да разпознаят и лекуват ситуации на косопад, дерматит, оплешивяване, възпаление, но също и по-малко тревожни проблеми като мазна коса, пърхот, леки изтънявания на косъма или суха коса
Може да се случи клиент да отиде при фризьора си просто за подстригване, къдрене, прическа… но професионалистът трябва да може да открие всеки проблем с косата, за да предложи целеви лечения и да започне да лекува заболяването с подходящи за целта висококачествени продукти.

Здравата кожа на главата е в основата на красотата на косите. Днес стресът, замърсяването, лоши хранителни навици и неправилна употреба на продукти за коса причиняват все повече проблеми на кожата и на скалпа. Последните научни проучвания показват връзка между нарушената микрофлора на кожата и появата на дисбаланси на скалпа. Най-често срещани аномалии са мазен скалп и хипер хидроза, пърхот и лющене, кожа на главата суха и опъната, зачервена или раздразнена. Тези проблеми стават все по-чести, причинявайки дискомфорт и нарушават качеството на резултата от работата в салона. От днес е възможно да преоткрием удоволствието от един здрав скалп, благодарение на процедурите за здраве на скалпа. ACTYVA представя последна генерация от продукти в серия SPECIFICI, една гама формулирана с етерични масла и екстракти от лечебни растения, за да почистваме деликатно, да балансираме, успокоим, хидратираме и възстановим нормалното функциониране на скалпа, модулирайки правилно естествената микрофлора на нашата кожа.
Здравето на скалпа зависи пряко от неговата микрофлора. Човешката микрофлора е съставена от сбор от микроорганизми, които живеят в симбиоза с нашето тяло. Всички живи организми, както при най-елементарните растения и животни, така и при човека, живеят в тясна връзка с микроорганизмите, които ги населяват. Това съжителство носи ползи и на двете страни. Изследването на микрофлората допринесе за разпространяването на храни и хранителни добавки, обогатени с пробиотици (добавяне на “добри бактерии”) и пребиотици (храна за “добрите бактерии”), за да подсилим вътрешната микрофлора. Освен червата, скалпа също е зона на човешкото тяло, засегната от действието на тези микроорганизми. С цел да подобри баланса на скалпа, като по този начин да предотврати най-често срещаните аномалии свързани с него, линията Actyva включи в групата на Specifici продукта Cute Sana Gel Base(Базов Гел Здрав Скалп), в който ключова съставка е лимфата на лозата, с пребиотично действие. Тази ценна съставка е произведена от лозата по време на пролетното разбуждане и съдържа важни хранителни елементи нужни, за да се развият новите листа, цветове и плодове. Лимфата на лозата, движеща се посредством една липозомна растителна система, има ключова роля и в терапиите за скалпа, за да подхрани и стимулира клетките, засилвайки еластичността и хидратацията и регулирайки положително естествената микрофлора на скалпа. Друг изключително важен компонент в лечебните продукти на Actyva е Velian Complex.

Velian Complex

Velian Complex е една патентована смес от растителни екстракти от лопен, къри, лен и жълта лайка, резултат от продължителни научни експерименти, проведени от Kemon Italia съвместно с лабораториите за биотехнологии Vivacell Biotechnology (Дензлинген, Германия) и Университета на Ферара, Италия. Изследванията доказаха, че “специфичната смес от екстракти от лопен, къри, лен и жълта лайка, получена от растения, отгледани от Био Земеделие Kemon, притежават важни противовъзпалителни, антибактериални и анти оксидантни характеристики” и, че балансираната смес, патентована като Velian Complex, има много важно синхронно действие, с по-високи резултати от обикновена смес от отделните екстракти. Формулите на лечебните продукти от серията Actyva Specifici са обогатени с Velian Complex, добавяйки към техните свойства важни антиоксидантни, подхранващи, успокояващи и защитни такива. Тази ценна смес от лечебни растения става основен компонент в линията Actyva Benessere, посветена на чувствителния скалп, заради неговите успокояващи и защитни свойства.
Actyva Specifici и Actyva P Factor са двете основни серии на Actyva, посветени на проблемите на скалпа, а именно: пърхот, косопад, себорея, раздразнен, чувствителен или сух скалп. Нека ги разгледаме, за да разберем, защо те са толкова специални.

Пърхотът е проблем на скалпа, който се изразява като бели или жълти люспички в основата на косъма, резултат от прекомерното лющене на най-външните слоеве на епидермиса. Това може да бъде генерирано от свръх размножаването на гъбичките Malassezia, което може да бъде провокирано от фактори като влага, използване на агресивни измиващи скалпа продукти, стрес, хормонален дисбаланс или не балансирана хранителна диета. Сърбеж и дразнене създават един истински омагьосан кръг, който води до допълнително засилване на лющенето, често причина за един силен дискомфорт за хората с този проблем, заради люспи по скалпа, косите и дрехите. Actyva Purezza е основен компонент в серията Actyva Specifici, посветена на справяне с неприятния феномен пърхот. Целта на тази серия е да отстрани замърсяванията, да успокои и освежи скалпа по един мигновено ефикасен начин, почиствайки прогресивно. Активните съставки на серията Purezza са: екстракт от черен пипер, хвощ, зелен чай, мента, маточина и конски кестен, Velian Complex (лопен, къри, жълта лайка и лен); есенция от кипарис, лавандула и мирта, всички продукти на Био Земеделие.
Себореята или хипер секрецията на мазнини е проблем на скалпа, дължащ се на свръх продуктивност на мастните жлези, налични на това място. Когато мазнините са налични в нормални количества те защитават кожата от изсушаване и имат антибактериални свойства. Причина за тази аномалия на скалпа могат да бъдат вътрешни фактори (проблеми с храносмилането, хормонален дисбаланс, невроза) или външни фактори (средата, грешни хигиенни навици). Сред последствията от излишъка на себум могат да се срещнат освен засилен косопад, възпаления, инфекции, зачервяване и сърбеж на кожата на главата. Actyva Equilibrio е основен компонент в серията Actyva Specifici, посветена на справяне с неприятния феномен себорея. Целта на тази серия е да отстрани в дълбочина излишъка от себум и да намали неприятната миризма на скалпа. Прогресивно да ребалансира хидролипидния слой на кожата. Активните съставки на серията Equilibrio са: екстракт от цветовете на лотос, шипка, смокиня, галска роза и Алое Вера; Velian Complex (лопен, къри, жълта лайка и лен); есенция от лимон; перлит.

Actyva Trico App

Така както кожата на лицето и тялото, така и тази на скалпа може да развие висока чувствителност, която причинява дискомфорт. Сред основните причини за тази аномалия са замърсяването, стреса, но също така грешни хранителни навици и използването на прекалено агресивни козметични продукти. Към усещането за сърбеж, често се добавя и зачервяване и силна реакция на допир. Скалпа може да изглежда дори сух и опънат, в следствие на дефицит на мазни съставки и ниско ниво на хидратация. Това може да провокира крехкост, лющене на скалпа и неприятно усещане. Actyva Benessere е третия основен компонент в линията Actyva Specifici. Нейните продукти са предназначени за чувствителен скалп. Целта на тази серия е да въздейства за мигновено облекчение на кожата на главата. Да успокои и да поддържа прогресивно нормалното здраве на скалпа. Когато имаме сух или опънат и чувствителен скалп, да го хидратира и успокои, нормализирайки прогресивно хидратацията и да поддържа неговото нормалното здраве във времето.
Следващия, но не на последно място неприятен феномен, с който се сблъскват все повече хора, както жени, така и мъже е косопада. Промяна в битовите навици, стресът, преумората, атмосферните агресори, хормоналните и метаболитни дисбаланси през последните години са причина все повече хора да се оплакват от проблем с косопада. Оплешивяването (андрогенния косопад) е най-често срещаната патология и поразява 80% от мъжете и 50% от жените. Състои се от едно прогресивно свиване на космения фоликул, причинено от андрогенните хормони на чувствителните хора. Тази чувствителност зависи основно от един ензим, 5-алфа редуктаза, която превръща тестостерона в неговия по-силен дериват дихидротестостерон (DHT). Когато нивата на DHT са високи, космените фоликули образуват все по-светли и тънки косми, докато ги превърне в незабележим мъх. Терапиите, за да се преборим с този проблем, се базират на инхибиране на ензима 5-алфа редуктаза.

Увеличения косопад (telogen effluvium) се изразява в силна загуба на коси във фазата на “почивка” (фаза telogen). Тази патология засяга най-вече жените и причините могат да бъдат много: силен или хроничен стрес; болести, хирургически интервенции и фармакологични терапии; хормонален дисбаланс и бременност; диети за отслабване, хранителни дисбаланси и аномалии на скалпа,
като себорея или пърхот. Терапията против косопад е с активни компоненти, които стимулират възстановяването на фазата на растеж на косъма, комбинирано с
отстраняване на причината, която я е блокирала. Предложението ACTYVA за терапия на тези аномалии е серията P FACTOR: първата интегрирана система в три фази, за да почистваме, регенерираме и да подпомогнем превенцията на косопада, неутрализирайки вредните ефекти на свободните радикали и запазвайки здравето на косите. Ключовите ингредиенти в нея са: екстракт от Сау Палмето, олио от конопено семе, процианидин от семките на червено грозде, минерали и витамини,
стволови клетки от гроздови чепки, фитостероли, Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, минерали, витамини и антиоксиданти.
Actyva Trico App съвместно с линиите Activa Specifici и Actyva P Factor представлява комплексна система за диагностика, лечение и превенция на проблемите, свързани с кожата на главата и косъма.